ROTI CANAI UNTUK KAKCIK......

Assalamualaikum......

Imtihan dah habislah tu...... 11.30 malam semalam (w/m'sia) kakcik sms mintak resepi roti canai... Di sana mestilah masih petang lagi kan..... Tapi tokma dah tidur dah..... jawab sms pun separuh jaga je..... tak boleh bangun dah sebab takut tak jaga pulak nak sahur nanti..... tak bolehlah tak sahur walau pun puasa sunat je...... sebab tokbah dah kerja balik sekarang dan ayahsu Din ikut puasa jugaklah...... depa kata takpa.... tapi syy.... tokma tak sampai hatilah.... lagi pun kan nak dapat pahala sunat jugak kat situ tu........

Jadi..... inilah dia Resepi Roti Canai Untuk Kakcik:-

Bahan-bahan :-
1 kg tepung gandum...... 2 cawan air suam ......1 cawan susu segar ..........1 biji telur ayam........ 2 susu besar gula pasir ........2 sudu besar minyak sapi. ..........1 camca ten garam

Cara :-
1 Ayak tepung gandum dan garam halus ke dalam mangkuk adunan.
2 Masukkan susu segar, air suam, minyak sapi dan telur. Gode-gode dulu rata-rata dengan
sudu atau senduk nasi biar semua bahan rata bercampur..... lepas tu kena uli dengan tangan
sampai sebati.

Tips menguli :-
a) Adunan roti mesti diuli untuk membolehkan adunan mengembang, lembut, sebati dan kenyal.. Menguli dengan menggunakan pengisar elektrik memang mudahlah, 15 minit dah okey..... Tetapi menguli dengan tangan lagi bestlah.... walaupun lama sikit.... itu pun dalam 20 minit aja......

b) Apabila menguli dengan tangan, ia perlu dibuat di atas papan canai yang ditabur tepung sikit....Lipatbalik-lipatbalikkan tepung tu ke arah kita dan tolakkan adunan tu ke depan dengan tapak tangan..... Pusing-pusingkan doh dalam 10 minit hingga kita rasa lembut, licin dan kenyal.
** Adunan yang betul-betul bagus bergantung kepada cara bagaimana kita menguli,
dan adunan doh yang baik tak melekat pd tangan, ia licin dan tak berbulu-bulu
dengan tepung yang melekat-lekat.....

3 Bulat-bulatkan doh sebesar bola pingpong ke....... kira-kira dalam 60 gm beratlah gitu.... Selalu kita buat kat rumah ni kalau sekilo tu dapat 12 biji kalau nak besar sikit..... atai 16 biji kalau nak kecil sikit..... Selalu tu kita bagi dua, bagi dua lagi tiap-tiap satu... buat macam tulah sampai dapat 12 atau 16 biji tu......

4 Kemudian uli sebiji-sebiji kecil doh tu biar bulat dan licin... hahaha.... kemudian balutlah dengan minyak sapi semuanya..... Letak semua dalam mangkuk besarlah.... Tutuplah..

Biasanya kita uli roti canai sebelum kita tidur malam, kalau kita nak buat makan pagi.... atau uli lepas makan pagi kalau nak makan di sebelah petang.... Kena peram jugaklah 3 atau 4 jam bagi dia lembut dan kenyal..... mudah untuk di canai dan di tebar..... hahaha...... reti ke nak tebar.. huuuuiiiii........???

Tak pun ambil je sebiji ....... kemudian canai atas dulang besar atau atas meja yang bersihlah..... yang di letak sedikit minyak... Lepas tu tekan doh tu dengan tapak tangan....... lalu ditarik-tarik-tarik-tariklah keliling pelan-pelan. Bila dah besar macam dulang hidang nasi berlauk di Malaysia ni ..... Tariklah pulak jadi macam tali... Kemudian gulung kedua-dua ekor tali roti tadi secara bertentangan seperti S sehingga bertemu di tengah-tengah dan ditindan berdua..... Ketepikan dan buat yang lain pulak sampai habis.......

Dah habis tu ....... barulah ambil sebiji-sebiji..... tekan-tekan dan leper-leperkan dengan tapak tangan ...... lalu di goreng dengan minyak yang dileser sahaja di dalam kuali...... dah elok masak dan garing seperti yang dikehendaki...... bolehlah nak tepuk nak lambung pun .... bagi dia rangup-rangup gebu.... jangan jatuh berterabur ke lantai sudahlah........... hahaha.......

Nak lauk kari tak...? Ala..... kuah tu kuah kari biasalah...... Kari ayam pun boleh..... kari daging pun tak apa...... Tapi kakcik jangan lupa tarok sayur-sayuran kat dalam dia ...... Jangan buat kari togel-togel gitu aja.... nanti makanan tu tak seimbang pulak dia.....
Ayam atau daging tu potong kiub kecil-kecil sikit .... besar-besar 2 jari je..... kentang.... karot.... terung..... semua potong kiub..... lada pomento yang banyak kat sana tu pun.... Biarlah colourful sikit..... Ada ke daun kari kat sana tu......?? Halba campur ada ke......?? Kalau ada letak dia 1 camca teh semasa menumis tu (tumis sekali selepas tumis rempah 4 beradik tu).

Kari Ayam Untuk Roti Canai Kakcik :-

Bahan-bahan:-
1/2 ekor ayam atau 1/2 kg daging..........12 ulas bawang merah ........5 kuntum bunga cengkih ......
2 sudu besar rempah kari ayam/daging...........4 ulas bawang putih ...........3 biji buah pelaga .......... 2 sm halia 3 sm kulit kayu manis ..........1 camca teh halba campur............4 biji ubi kentang ....... 2 tangkai daun kari ........... 2 biji lada benggala ...........1 batang karot ..........1/2 peket santan segera atau 1/2 cawan susu segar.........1 cawan bawang goreng ..........1 cawan kacang dal. ........
1/2 cawan cili boh ............1/3 cawan minyak masak .........garam + gula secukup rasa........2 biji buah tomato ............1/3 cawan air asam jawa

Cara :-
1 . Ayam (atau 1/2 kg daging) di basuh bersih dan dipotong kiub.... marinate/seosoning sikit
garam + gula/madu + rempah kari + minyak masak (sikit je) .... peram kejap.

2 Semua sayuran dan kentang (dikupas) dibasuh bersih dan di potong kiub.. ketepikan.

3 Panaskan periuk dengan 1/3 cawan minyak masak, tumis :-
a) cili boh + bawang merah kisar + bawang putih kisar + halia kisar .... gode-gode sampai
wangi... kemudian masukkan
b) rempah kari daging yang sudah dibancuh dengan 1/2 cawan air ..... tumis sampai wangi
kemudian masukkan
c) rempah 4 beradik ( cengkih + buah pelaga + bunga lawang + kulit kayu manis ) + halba
campur + daun kari ..... tumis sampai wangi..

4 Masukan ayam + kiub-kiub ubi kentang + karot + kiub-kiub terung .... kacau goreng sampai
rata... tutup dan kecilkan api.... 'Mati-airkan' dia dalam 10 minit.... jaga jangan sampai hangus...
masukkan air sikit kalau kering sangat....

5 Bukak tutup periuk........ tuangkan serbuk santan (yang sudah di bancuh dengan air mengkut banyak kuah yang dikehendakki) + bawang goreng yang sudah di tumbuk lumat..... sentiasa
kacau semasa didihkan ia supaya santan tak berketul....Boleh guna 1/2 cawan susu segar
(kakcik mesti suka kalau dengar susu segar ni) untuk ganti santan..... tambah air sikitlah...

6 Bila dah mendidih masukkan potongan tomato + kacang dal yang sudah di rebus empuk +
gula + garam secukup rasa......

At last...... Rasalah...... dah sedap tu.... angkatlah.... buat cecah roti canai...... Kakcik boleh masak ni.... macam kat rumah dulu kan...... Anak-anak cucu tokma di serata alam ni pun boleh cuba... InsyaAllah.... sedap.... Nak makan dan sudah makan tu jangan lupa baca doa-doanya sebagaimana sepatutnya kita orang-orang muslim lagi mukmin... amin ya Rabb..


Sekian ........ Salam Sejahtera drp tokma di gb...........

0 comments: